Årets Mamma gjorde sina hemska erfarenheter till drivkraft

Årets mamma ville ta sitt liv när allt var som värst. I år prisades Paulina Bengtsson av Expressen för sitt arbete med att bekämpa det sexuella våldet. Hon fick i direktsänd gala i kanal 5 den 26 maj 2019 ta emot priset ”Årets Mamma”.

Motiveringen löd: Paulina får Stora mammapriset för att hon med orubblig styrka, och mod tagit sina hemska erfarenheter och vänt dom till något positivt. Hon är ett otroligt viktigt stöd för väldigt många och en förebild för oss alla i att stå upp mot det sexuella våldet.(Källa: Expressen).

Paulina Bengtsson är idag 40 år och grundade 2008 den ideella föreningen Novahuset, som arbetar stödjande och förebyggande mot sexuellt våld. Föreningen föreläser och ordnar workshops runt om i landet. Sexuellt våld är ett tabubelagt område, men genom att samtala om respekt, gränser och samtycke går det arbeta förebyggande och det gör Novahuset.  De stödjer också drabbade genom kostnadsfri rådgivning så som: chatt, mailjour, fysiska samtal, polisanmälan, medföljning samt möjlighet att ställa dina frågor till jurist och/eller sexual rådgivare. De finns tillhands, lyssnar och tror på den som kontaktar. Vilket är viktigt, särskilt när det handlar om sexuellt våld som både är tabubelagt och fyllt med skam.

Paulina vet. Hon har själv varit där. När hon var i 20-års åldern träffade hon en man som våldtog henne och sålde henne till andra män. I fyra månader pågick detta, innan hon lyckades fly. Hon var nära att ta sitt liv, men fann sin drivkraft vidare genom att hon upptäckte att hon var gravid. Det tog dock lång tid innan Paulina vågade berätta för någon vad som hade hänt.

Idag är Paulina lyckligare än någonsin, mycket tack vare sina döttrar. Hon drömmer om att Novahuset skall kunna utöka verksamheten och hjälpa flera.

Metoo och dokumentären Brinn för Josefin har bidragit till att bevisa att sexuellt våld och trakasserier är ett samhällsproblem. Nyligen kom också en befolkningsundersökning från folkhälsomyndigheten där hela 57% av Sveriges kvinnor uppger att de utsatts för sexuella trakasserier i åldern 16-29 år samt 39% av totala andelen kvinnor uppger att de utsatts för sexuella övergrepp!! Det arbete Novahusets gör behövs alltså mer än någonsin. Därför är Paulina också så glad för initiativet Världens Chans som hjälper till med finansiering, så här säger hon:

“Här hamnar pengar där de ska. Hos personer som gör skillnad och till de som köper lotter som vinster. Det är ett genuint initiativ.”

Världens Chans – Hjälp & Vinn, ger Novahuset förutsättningarna att arbeta förebyggande mot sexuellt våld och samtidigt se till att de som drabbas får stöd. Världens Chans finns till för organisationer som Novahuset, mindre hjälporganisationer som ser finansieringen som sin största utmaning. Tillsammans hjälper vi dem på ett enkelt sätt. En liten insats av många – gör stor skillnad för de som mest behöver det.

GÅ MED– Din insats är viktig – du tackas med daglig chans att vinna presentkort.

GÅ MED – Din insats är viktig – du tackas med daglig chans att vinna presentkort. Tillsammans hjälper vi hjälporganisationerna som bygger upp vårt samhälle

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *