När broarna bränns..

Genom Världen Chans kan vi hjälpa Jontefonden att sätta fler Guldkanter.

 

Det s.k. familjepusslet” är ansträngande i de flesta familjer, utan att lägga till dimensionen av ett svårt sjukt barn med år av osäkerhet och sjukhusvistelser.

Vem ger då energi – för att orka vara drabbad?

Makarna Tommy och Gunilla Ivarsson vet hur det är. Jontefonden har fått sitt namn efter deras son Jonathan Ivarsson som till följd av lungfibros behövde en lungtransplantation. Idag driver de Jontefonden, för att ge andra familjer det som de själva saknade.

”När broarna bränns – finns Jontefonden där för att tanka energi för att orka vara drabbad” sa Tommy Ivarsson i sitt Vinter i P1 2018.

Jontefonden är en stiftelse för barn & ungdomar som väntar på eller har genomfört en organtransplantation och deras syskon. Stiftelsens mål är att öka livskvaliteten, skapa glädje och sätta guldkant på en annars svår situation.
Vad som är en guldkant är upp till den sökande. Jontefonden har delat ut upp mot 200 guldkanter av olika slag till transplantationsdrabbade barn, ungdomar och syskon.

På bilden ses Nikola som har fått nya lungor och efter många turer mår hon nu bra. Hennes stora önskan var en dator som guldkant. Där hon kunde bearbeta sina tankar och upplevelser kring transplantationen.

Att leva i år i väntan på transplantation är ansträngande på flera nivåer. Osäkerheten är en känslomässig utmattning. Den ständiga oron för infektionsrisk påverkar familjens sociala relationer. De många sjukhusvistelserna kräver ofta att någon av föräldrarna går ner i tid, vilket blir ekonomiskt ansträngande för flera familjer. Det är i perspektiv av detta som Jontefondens GULDKANT är så viktig. Energi – för att orka vara drabbad!

Genom Världen Chans kan vi hjälpa Jontefonden att sätta fler Guldkanter. GÅ MED IDAG

Jontefonden gör även mer en så. De följer familjernas vardag, hela vägen från sjukhusen till kontakter med myndigheter. Som första välgörenhetsorganisation har Jontefonden en egen anställd kurator och en familjestödjare.
Att anpassa sig till den nya vardagen är svårt och vi vill erbjuda hjälp för att livet ska flyta på, på bästa möjliga sätt, säger Gunilla Ivarsson.

Kurator: Kari Gunsten Jutback. Bild: Jontefonden.

Kari Gunsten Jutback är sedan i januari Jontefondens kurator. Hon har arbetat många år som kurator inom sjukvården. Förutom tiden inom vården har Kari erfarenhet som förälder till ett barn som tillbringat mycket tid på sjukhus och har en stor förståelse och insikt i vad som krävs.
– Jag vill bidra med min erfarenhet från mitt yrkesliv men även som förälder, säger Kari Gunsten Jutback.

Enligt statistik från Socialstyrelsen dör cirka en person i veckan i väntan på ett nytt organ (statistik för alla som väntar på organ, både barn och vuxna). Jontefonden som arbetar för barn och ungdomar har som mål att inte ett enda barn ska dö i väntan på ett nytt organ.
Tillsammans kan vi hjälpa Jontefonden!

GÅ MED I VÄRLDENS CHANS  – ett enkelt sätt att göra skillnad för många samtidigt.

Tillsammans ger vi flera hjälporganisationer möjlighet att förbättra samhället och hjälpa fler! Och du får daglig chans att vinna presentkort upp till 50.000kr som tack för att du engagerar dig!

Presentkort till ett värde av 50.000kr varje dag.
Från 1kr/dag -HJÄLP & VINN. Är du redan med – dela gärna informationen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *