PAY IT FORWARD. Att göra en betydelsefull liten god gärning och uppmana andra att göra detsamma.

”Tror du att vi kan hitta 100 000 godhjärtade personer som kan avvara en krona per dag?” frågade Erika mig en sommardag på takterrassen i Stockholm.

”Lätt”, svarade jag och svaret kom rakt från hjärtat men utan att ha en aning om hur.

Just då hade jag ingen aning om att Erikas idé och fråga skulle förändra mitt liv. Det var först när jag satt i vardagsrummet med mamman som förlorat sitt barn i det meningslösa våldet och när jag överlämnade matkassar till familjer runt om i Stockholm som inte har råd med ens det grundläggande som jag insåg att detta initiativ kommer göra verkligt stor skillnad.

Ju fler vi träffade, desto tydligare blev det att vi, civilsamhället, behövs mer än någonsin.

Jag mötte ett Sverige som jag inte visste fanns.

Fyra människor tar sitt liv varje dag. En kvartsmiljon barn i barnfattigdom. Okänt antal pensionärer lever i fattigdom. Människohandel. Prostitution. Död. Sjukdom. Våld.

Jag blev arg, förbannad och påmindes också starkt om mitt eget och mina barns liv som har påverkats djupt av psykisk ohälsa i nära relationer och den kamp jag själv fört under tio år. När jag blev ensamstående på heltid förlorade jag inte bara fotfästet utan också en ekonomisk grund att stå på. Det tog många år att bygga upp något på nytt.

Livets motgångar kan drabba vem som helst, men även i de värsta av situationer kan man få hjälp. Hjälpen är avgörande för tiden det tar att hitta en ny grund att stå på. Efter mötena med eldsjälar, som oftast personligen drabbats hårt, men ändå valt att vända det till en stark och positiv drivkraft grät jag ofta och deras arbete gick rakt in i hjärtat på mig. Det fanns ingen återvändo.

Världens Chans – tillsammans för ett bättre samhälle– ville jag skapa för att kunna göra konkret skillnad i Sverige.

För mig har handlingar alltid varit viktigare än ord och detta initiativ är mitt sätt att ge tillbaka. Pay it forward säger man på engelska, något motsvarande har jag inte sett på svenska, men för mig handlar Världens Chans om just det. Att göra en betydelsefull liten god gärning och uppmana andra att göra detsamma.

Visst måste det vara lätt att hitta 100.000 personer som vill hjälpa och vinna och kan avvara det minsta de har, en krona per dag?

Mitt mål är att bevisa att Erika hade rätt och just du kan hjälpa till. När vi gör det tillsammans kan vi hjälpa hundratusentals människor runt om i Sverige och i andra länder.  Vi kan ge dom alltifrån guldkant på deras tillvaro till att möjliggöra konkret skillnad och förändring i deras liv.

Gå med med 1 kr/dag och gör skillnad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *